Fra strejkens første uge

Som konsekvens af de forhandlinger mellem KL og Danske Regioner på den ene side og Sundhedskartellet og FOA på den anden, som faldt til jorden forrige fredag i Forligsinstitutionen, har Danmark været ramt af strejke siden i onsdags kl. 00.00.

Humlen har hele vejen været, hvor mange procents lønstigning der skulle være til faggrupperne inden for det offentlige system. Og på trods af man fra politisk side “lovede” at man ikke ville blande sig i forhandlingerne, meldte Regeringen hurtigt ud, at de offentlige ansatte “…skulle udvise mådehold…” – kort fortalt, så kunne vi altså godt droppe at få nogen så helst seriøs lønstigning denne gang, da vi kunne “…føre Danmark ud i en ny kartoffelkur…”. Og det er altså mindre end et halvt år efter, at Anders Fogh Rasmussen havde udmeldt, at dansk økonomi havde det bedre end nogen sinde. Måske skulle man i stedet kigge Finansministerens regnskaber bedre efter…

Fra FOA og Sundhedskartellet havde man meldt ud, at den procentvise stigning over de næste tre år, skulle være på 15 %, mens KL og Danske Regioner holdt på 12.8 %, hvilket var det, som Regeringen ville acceptere. Dog viste det sig løbet af strejkens første dage, at der var lovet 13.9 % til en bestemt gruppe inden for FOA, hvilket drejede sig om Social- og Sundhedsassistenterne, hvilket svarer til ca. hvert 4. medlem af fagforeningen. Det ville ingen inden for FOA acceptere, at nogle skulle have store lønstigninger, mens resten så at sige skulle betale gildet. Havde det været til alle medlemmer, havde det været en anden snak…

Onsdag mødte jeg op på arbejdet som en del af nødberedskabet, som er en aftale mellem kommunen og fagforeningen mens strejken står på. Jeg må personligt indrømme, at det er lidt spøjst at være på arbejde, mens jeg er ansat et andet sted, nemlig af fagforenigen. Blandt langt de fleste af borgerne, er der en temmelig stor opbakning til strejken selvom de godt ved at de slet ikke får den samme form for hjælp, som de er vandt til under normale omstændigheder.

Nogle af mine kollegaer, som er en del af nødberedskabet under strejken.

Torsdag var der happening på Frederiksberg Rådhusplads, hvor FOA havde inviteret formanden for KL’s forhandlergrupper og Frederiksbergs borgmester, Mads Lebech, til at udpege hver 4. FOA medlem, der skulle have “… pæne lønstigning…”, som han selv havde udtalt det til medierne. Næsten som forventet, dukkede han selvfølgelig slet ikke op. Samme dag holdt Sundhedskartellet så demostration inde på Christiansborg Slotsplads, hvor i alt 40.000 mennesker deltag fra forskellige faggrupper. Der blev holdt taler suppleret med sang og musik fra bl.a. Rasmus Nøhr og en Kim Larsen kopi.

Nogle af mine kollegaer foran Frederiksberg Rådhus sammen med formanden for FOA, Dennis Kristensen

Sygeplejestuderende markerer demostrationen på deres egen måde.

Fredag var jeg igen på arbejde som en del af nødberedskabet, hvor vi igen blev mødt af en general forståelse af, hvorfor vi strejker fra borgernes side. Samme aften var strejken tema hos Go’aften Danmark, hvor dets fredagspanel diskuterede grunden til strejken. Her mødte både FOA og FOA Ungdom op for at lave en happening neden for studiet inden på Københavns Hovedbanegård. Selvom vi var blevet pålagt at holde mund under selve udsendelsen, blev der både sunget sange og råbt “Løn, løn. Vi vil have mere i løn”, hvilket vi kunne se på reaktionen oppe i studiet, da panelet vinkede ned til os flere gange.

Medlemmer fra FOA venter på at Go’aften Danmark skal gå i gang.

I morgen søndag, er der demostrationener flere steder – både i Hovedstadsområdet og rundt i landet som markering af det er kvindernes 100-års dag for stemmeretten. En god anledning til at markere, at det nok er på tide at kvindefagene også får del i denne samme løn som mandefagene… På onsdag vil der være demostration på Christiansborg Slotsplads, hvor det er FOA, der står for demostrationen denne gang.

Dem, der ikke har været en del af nødberedskabet, har så deltaget i aktioner, demostrationer og forskellige happenings landet over. Det har også betydet, at jeg sammen med mit kamera, har været på overarbejde rundt om i Hovedstaden for at tage billeder de forskellige steder, uploade dem til min egen fotoside her ovre i højre side af bloggen, på Facebook og på fagforeningens hjemmeside.

Reklamer

9 responses to “Fra strejkens første uge

 1. Jeg må gi’ de sygeplejestuderende medhold: “15% ligeløn”!

  Det siger da sig selv.

 2. Gülay Kocbay

  Det er lidt trist, at det er de ældre som holdes som gidsler i denne protest, men jeg kan på den ene side også forstå SOSU ansatte som gerne vil kæmpe for deres rettigheder…

 3. @Jan Karlsbjerg: Det er desværre langt fra alle – og især politikerne – som har forstået budskabet. Så vi strejker videre indtil de gør det…

  @Gülay: Det er desværre den eneste måde, som en strejke kan gøres effektiv på, ved at det rammer nogen. De svageste ældre, som jeg har med at gøre, mærker stort ikke til strejken, da de får den hjælp som de langt hen af vejen er vandt til. Selvfølgelig er der nogen ting, som ikke bliver gjort, men vi tager også hensyn til folks helbred…

 4. Gülay Kocbay

  Maltesen ja,.. jeg forstår godt det er den eneste måde, men nu har det været oppe at vende i medierne, at nogle ældre slet ikke kom ud af sengen, som de plejede at gøre, og det synes jeg var lidt trist. Jeg synes også inden det hele løber løbsk, så skal man også forhandle med de utilfredse og opfylde deres behov, så det ikke rammer en svag og hjælpeløs gruppe som det går ud over.

  Set ud fra jeres behov forstår jeg jer godt…. Man kan jo heller ikke tryllebinde jer og forhindre i at kæmpe for bedre arbejdsvilkår….

 5. @Gülay: De enkelte kommuner og FOA har i fællesskab aftalt nogle spilleregler i forbindelse med strejken, som indgår i nødberedskabet i den enkelte kommune, hvor det er aftalt at de ældre selvfølgelig skal op af sengen, hvis de har lyst. Mange ældre har valgt at blive i sengen, da de ikke bliver hjulpet til at blive klædt på eller vasket på overkroppen. Det er dem selv, der har truffet valget, ikke os andre. Hvordan spillereglerne er aftalt på hospitalerne, skal jeg ikke kunne udtale mig om.
  Vi, i den kommune hvor jeg arbejder, tvinger ingen til at blive i sengen.

 6. Hmm, det svar havde jeg ikke regnet med. 🙂

  Jeg mente det faktisk som en joke. Sagt på en anden måde, hvad dælen betyder “15% ligeløn”?

 7. Du er blevet tagged på klit.smartlog.dk

 8. Officielt gravskrift…

  Maltesens blog har lidt en stille død.

  Udveksling af in- og output har længe været faldende, og efter en
  længere apatisk og komatuøs tilstand, er terminalfasen nu afsluttet.

  Den tekstuelle organisme har taget stadigt mindre næring til sig, og
  symbiosen med det øvrige internet er blevet afløst af en
  parasitologisk tilstand, hvor nye hits og besøg kun er udtryk for
  tidligere udveksleres svindende håb og søgerobotternes konstatering af
  status quo.

  Bloggen er død. Facebook leve!

  RIP

  Æret være bloggens minde.

  Eller – – – måske rejser bloggen sig som fugl Fønix af asken? Håbefulde hilsner fra Jakob

 9. He, he. Jeg vil ikke benægte, at jeg måske en skønne dag vil lave en ren Lasarus og lade bloggen (gen)opstå igen 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s