Hvornår griber Vesten ind?

Efter at have fuldt med de sidste ugers tid i, hvad der er sket i Myanmar , har reaktionen specielt fra Vestens side, været meget mådeholden i forhold til Irak, hvor der ikke var langt mellem truslen om militær indgriben og til en regulær invasion fandt sted under den nuværende amerikanske præsident. Indtilvidere har der kun været snak på diplomatisk niveau uden at nogen statsledere har truet med at gribe ind over for militærets behandling af dens egen befolkning. Måske hænger det ligefrem sammen med den store nabo, der kendes under navnet Kina? Tilgengæld kan det jo nævnes, at landet faktisk har olie i undergrunden…

På trods af, at landet tilbage i 1990 havde demokratisk valg, hvor Daw Aung San Suu Kyi vandt valget i spidsen for partiet NLD (National League for Democracy), har hun stort set siden siddet i husarrast og muligvis i rigtig fængsel nu oven de sidste ugers begivenhedder, hvor det eskalerede med militærets voldlige indgriben over for munkene i landet, samt de civile demostranter, som har støttet op om kravet om demokrati.

Personligt mener jeg ikke, at man skal vente på, at Kina en dag får nølet sig sammen til at gribe ind over for militærjuntaen i landet. Hvordan skal et diktatur kunne bremse et andet? I min verden hænger de to ting bare ikke sammen. Desuden mener jeg heller ikke, at verdenshistorien skal være vidner til endnu en nedslagtning af landets egen befolkning, som det skete tilbage i 1988, hvor ca. 3000 mennesker blev dræbt.

Det er før set, at FN kan være tung at danse med, som 1990’erne, hvor krisen i Jugoslavien og Kosovo var på sit højeste, men endte med en militær indgriben fra NATO’s side med USA i spidsen, fordi man ikke ville være vidne til mere nedslagtning af de etniske og religiøse grupper i landet. Kunne man ikke gøre det samme hér?

Reklamer

8 responses to “Hvornår griber Vesten ind?

 1. Så vi skal altså gå i krig, mod alle diktaturstater, som ikke behandler deres borgere som de bør?

 2. @Steffen: Mener du så, at frihed og demokrati ikke er for alle?

 3. Jo, det mener jeg. Men jeg mener ikke at krig er særlig demokratisk.

 4. Og langt fra altid den bedste løsning. Nogen gange ja, men langt fra altid. At foreslå at vi skal gribe ind med magt alle de steder de er galt, ja, værsgo, 3. verdenskrig…

 5. Jeg er ikke ret ofte tilhænger af militær indgriben. Jeg synes ganske enkelt at resultaterne oftest er for dårlige – rent erfaringsmæssigt.

  Jeg vil foreslå diplomatisk pres og boycots af forskellig art i stedet.

  Forskellen på Vestens (USA´s?) reaktion i dette tilfælde er formodentlig at styret i Myanmar ikke har fornærmet Bush eller hans familie personligt, plus at landet mig bekendt ikke er en oliemagt.

 6. #1 før man overhovedet overvejer en militær intervention må vel være, at demokratibevægelsen i Burma selv beder om det. Ellers er det omsonst at diskutere.

 7. @Ricewoord: Hvad med Kosovo, hvor FN ikke kunne nå til nogen form for enighed, da især Rusland betingelsesløst bakkede op om serberne på den ene side og Vesten bakkede op om Kosovos ønske om selvstændighed? Hvis NATO ikke havde grebet ind, havde FN år og dage på at nå til en eller anden form for enighed, mens tusendvis af mennesker så kunne dø i serbernes koncentrationslejre.

  @Steffen: Hvis et enigt Folketing når til enighed, at Danmark skal føre krig mod X land, det er da demokratisk?

  @NikolajFR: Jeg mener godt, at man kan diskutere det, så man kan være lidt på forkant med begivendhederne, hvis den lovligt valgte (og demokratisk valgte) bevægelse, skulle ønske militær hjælp udefra.

 8. Du kan have ret i det med Kosovo. Jeg var også omhyggelig med at skrive at jeg ikke ret ofte er tilhænger af militær indgriben.

  Andre muligheder bør være udtømt først.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s