Nu igen og hvor længe?

Jeg kan huske, at jeg for nogle år siden så Michael Moore‘s dengang meget omtalte film, Bowling for Columbine, hvor en række unge mennesker blev skudt ned og dræbt på et universitet et sted i USA. Det fik Michael Moore til at gå i klinch med tilhængerne af muligheden for at kunne våben ganske nemt, herunder Charlton Heston, der på det tidspunkt var formand for National Rifle Association (NRA) på daværende tidspunkt og æresmedlem af.

I går blev vi alle så vidner til en ny massakre på et universitet, denne gang i staten Virginia, hvor omkring 33 elever og lærere blev dræbt. Det får mig til at stille spørgsmålet, hvor mange gang vi skal være vidner til den slags, før det bliver mere restriktivt at kunne købe våben?

Reklamer

16 responses to “Nu igen og hvor længe?

 1. Michael Moore påviser jo ret effektivt i Bowling For Columbine at det overhovedet ikke er det der er årsagen. Det er ganske enkelt et sygt samfund der er årsagen. Hans fine statistikker over antallet af våben i forhold til indbyggere og antallet af skuddrab pr år viser det tydeligt – at Canada svjh har flere våben i forhold til indbyggere end USA men langt fra noget der bare minder om samme antal mord med skydevåben involveret fortæller jo “sort på hvidt” at det ikke er antallet af våben eller hvor nemt det er at få dem der betyder noget.

  Derudover er spørgsmålet om ikke mange af de skudepisoder vi ser ville være sket uanset om det var sværere at købe våben.

 2. @Henrik: Jeg ved godt, at amerikanerne har en helt anden holdning til skydevåben, som ligger lysår fra vores i Europa, pga. The Wild West osv.. Men, derfor amerikanerne godt begynde at overveje, om de ikke skal finde ud af, om det med skydevåben ikke dutter i længden.
  Blandt de mest interessante personligheder i filmen, var Marilyn Manson, som i den grad var imod våbenindustrien på trods af, at mange mennesker satte lighedstegn mellem ham og unge, som skød knoppen af sig selv.

 3. Henrik: Hmm.. den lyder for letkøbt. Er der andre beviser for at USA er et mere sygt samfund end Canada? Jeg har ikke set Bowling for Columbine, men Michael Moore plejer jo ikke ligefrem at være den mest sande dokumentarist..

 4. @Mikael: At der er mere vold i USA end i nabolandet Canada, er der masser af bevis for, når man ser statestikkerne. Desuden er indbyggerne i Canada mere europæiske i deres tankegang i forhold til naboerne mod syd. Selvom Michael Moore har sine fejl, har jeg dog stor respekt for ham på mange områder, hvor han går i klinch med det der er sygt i det amerikanske samfund.

 5. Ja, det var også mere Henriks påstand om at USA er et mere sygt samfund end Canada, jeg anfægtede lidt.

 6. Helt enig Maltesen, der er behov for at gøre noget drastisk med deres våbenlovgivning. Det jeg mener er bare at det er for unuanceret at give våbenlovene hele skylden for deres problemer med skuddrab. Som netop Michael Moore fremfører i hans film er der ingen andre lande der bare nærmere sig USA’s forhold mellem skuddrab og antal våben pr indbygger. Men hvorfor har folk så mange våben og hvorfor bruger de dem så aktivt? Det har filmen jo også svar på, USA er blevet et samfund bygget på frygt – og det er vist både medierne og politikerne der har ansvar for det.
  Jeg var også ret overrasket over Marilyn Mansons udtalelser til Michael Moore – men det er beviser jo bare endnu engang at man ikke automatisk skal sætte lighedstegn mellem folks fremtoning og deres personlighed.

  Mikael – At Canada kan have ligeså mange våben eller flere pr indbygger og alligevel ikke have noget der bare nærmer sig USA’s antal skuddrab er da et tydeligt tegn på at der simpelthen må være noget galt i USA. Det er da et sygt samfund når folk skyder og dræber folk der kommer og ringer på døren for at spørge om vej – og slipper godt fra det fordi det var selvforsvar mod en der trængte ind på privat grund! Lige på den anden side af grænsen, i Canada, efterlader folk døren ulåst fordi der alligevel ikke er nogen der går ind og stjæler – forskel? meget stor!

 7. @Henrik: Det er heller ikke våbenlovgivningen som sådan, der bærer alt skylden for drabene i USA, det kan vi hurtig være enige om. Men, det er trods alt et sted, hvor man kan gøre noget ved det sådan rent lovgivningsmæssigt, hvis politikerne bare turde gøre noget ved problemet og dermed så lidt stort på NRA.

 8. Ja det ville være fedt – men politikere er jo pr definition bange for at sætte sig imod deres vælgere og NRA udgør i dette tilfælde en ret stor vælgergruppe. Desværre.

  Det lyder iøvrigt til at det er lykkedes i Australien stort set at forbyde skydevåben og de har ikke haft massemord siden.

 9. @Henrik: Den med Australien hørte jeg også omtalt i går – og de gjorde det efter det sidste massemord tilbage i 1996, hvilket fik svækket lobbien i landet ret så kraftigt, at de ikke udgør nogen fare for politikerne i dag…
  Dog drejer det sig kun om automatvåben i Australiens tilfælde.

 10. Ok – men automatvåben vil da også betyde ret mange våben der bliver ulovlige hvis man indførte det i USA.

  Men det er jo et spørgsmål om mentalitet i USA’s tilfælde også.

 11. @Henrik: Rigtigt nok. Men, når det kan lade sig gøre i Australien som ligner USA på så mange måder, må det også kunne lade sig gøre i – USA.

 12. Manden var psykisk syg. I Danmark får man behandling, hvis man har lidelser i den retning. I USA ender man i fængslet. Der er nogle der mener, at USAs fængselsvæsen er verdens største psykiatriske hospital. Men ok, så er vi jo ovre i public health care, og det koster skejser.

 13. Mht det med at USA skulle være et sygt samfund, så er det jo lidt interessant at diskutere hvorfor det egentlig er blevet sådan. Hvis man ikke mener det er den store adgang til våben, hvad bærer så skylden?

  Henrik: Kan stadig ikke se nogen grund til at USA skal kaldes et sygere samfund end det danske(og det canadiske), “bare” fordi der er flere som dræber hinanden. Så er det danske jo sikkert bare sygt på andre måder. Man kan jo nævne de irakere der har siddet i den der lejr i fem år og alle de sager der efterhånden er kommet frem om hvordan folk bliver behandlet på diverse institutioner.. eller hvor mange der bliver syge på vores sygehuse og dør af det.. osv osv osv.
  Ja, USA har klart et problem med de her massemordere, men derfra og så til at sige at så er USA pr. definition et sygt samfund, der er da pænt langt! Du kan da ikke kalde et helt samfund sygt fordi nogle få galninge går amok.

 14. Mikael – der er meget mere i det end “bare” et par galninge der skyder andre mennesker. Det er hele deres tilgang til samfundet den er gal med. Mediernes overdrevne fokusering på kriminalitet skaber frygt i befolkningen der så vælger at bevæbne sig for at kunne forsvare sig mod en fare de tror er der (efter sigende er den grove kriminalitet formindsket men de fleste tror den er steget – der er jo så meget om det i medierne). Det er derudover velkendt at jo bedre bevæbnet ofrene og politiet er desto voldsommere bliver angrebet også – af samme grund er danske vægtere ikke udstyret med våben – og det udvikler sig nemt til en glidebane.

  Derudover er der også nogen der teoretiserer over at regeringen ikke har nogen interesse i at fjerne denne frygt – det er nemlig langt nemmere at styre/undertrykke en befolkning når den er bange. Hvis man ønsker at indføre f.eks. videoovervågning på gaderne er det klart nemmere at få det gennemført hvis befolkningen generelt er bange for at gå på gaden fordi de frygter at blive overfaldet. Jo, de har deres pistol med i lommen – men de ved jo også godt at dem der overfalder dem er 4 personer med automatvåben…

  Så det er ikke bare et par galninge det handler om – det er en generel betragning over hvordan samfundet derovre fungerer.

  Du burde se Bowling For Columbine en dag. Det er nok Michael Moores mest seriøse film selvom den også har sine fejl.

 15. Kunne være spændende at følge lidt mere med i hvad der sker i det amerikanske samfund. Synes det er et pænt fascinerende land.
  Fokuserer medierne mere på kriminalitet end i dk? Synes da også det fylder meget i de danske medier.
  Altså, man kan jo altid begynde at teoretisere over en regerings eventuelle interesser… det er jo også det man kalder konspirationsteorier! 😉
  Er stadig ikke enig med dig.. men vil gerne se Bowling for Columbine en dag. 🙂

 16. MIkael – ja, det gør de, hvornår har du sidste set en biljagt live på TV i DK f.eks.? 😉

  Du skal da bare komme forbi, så skal jeg nok arrangere bowlingtur for dig 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s