Befri kirken

I vores naboland, Sverige, som vi ellers påstår er noget af et forbudsland, har de formået at afskille Kirken og Staten uden de helt store sværslag, mens både Danmark og Norge snart må blive dømt for nøl på lige netop det område. I både Danmark og i Norge er det den siddende regering plus støtteparti, som ikke vil fri Kirken fra Statens klamme favntag.

Men, så holder ligehederne mellem Danmark og Norge så også op. I Norge er det en rød regering med Arbejderpartiet i spidsen, som ikke vil adskille Staten og Kirken, mens vi i Danmark har en såkaldt liberal VC regering og Dansk Folkeparti som støttepartiet, som sætter lighedstegn mellem dansk kultur og Folkekirken for at vise eventuelle flygtninge og indvandrere, at være at være rigtig dansk, så er man også nødt til at være kristen og dermed medlem af Folkekirken, hvis tingene skal sætte lidt på spidsen.

Nu hører jeg selv til den gruppe af mennesker, som bestemt mener at Folkekirken er bedst tjent med, hvis politikerne holder deres klamme hænder væk fra Kirken og bruger deres kræfter der, hvor der virkelig er brug for det. Desuden kunne det give medlemmerne af Kirken et langt større ansvar for netop den kirke, de kommer i, hvis de også er med til at lønne præst og evt. personale mere direkte i stedet for over skattebilletten, hvor man alligevel ikke mærker noget til det.

Desuden kunne det også være et opgør med præsternes nuværende beklædning, som ikke har nogen praktisk betydning i år 2007, da ingen af dem bærer paryk som for et par hundrede år siden, hvormed den hvide møllesten lige så godt kunne blive fjernet.

Se, det ville være et godt ønske for i år…

Reklamer

10 responses to “Befri kirken

 1. Nok er stat og kirke adskilt i Sverige, men det betyder bestemt ikke at politikerne holder deres hænder (jeg skal ikke vurdere om de er mere eller mindre klamme) fra Svenska Kyrkan. For eksempel stiller de fleste partier op til styrelsen, og Riksdagen har ordnet loven sådan, at Svenska Kyrkan ikke kan stille krav for medlemskab.

 2. @NikolajFR: Men, det betyder bestemt ikke, at vi ikke skal have andre forhold for Kirken herhjemme. Og får vi en uafhængig Folkekirke, mener jeg også at medlemmerne af et evt. kirkeråd, skal komme fra medlemmerne af kirken, da den slags poster ikke skal tjene som retretepost for tidligere toppolitikere. Bare tanken i sig selv er ganske absurd.

 3. Desuden kunne det også være et opgør med præsternes nuværende beklædning, som ikke har nogen praktisk betydning i år 2007, da ingen af dem bærer paryk som for et par hundrede år siden, hvormed den hvide møllesten lige så godt kunne blive fjernet.

  Den forstod jeg ikke… Har dragten nogensinde haft en praktisk betydning? Jeg troede den havde en symbolsk betydning.

 4. @Anne: Den har haft praktisk efter som de også har båret paryk, hvor møllehjulet blev brugt til opsamling af pudderet fra parykken. Det er den eneste funktion møllehjulet nogen sinde har haft. Den eneste grund til, at præsterne i dag bærer kjolen og møllehjulet er, at Præsteretten kan fratage dem et eller andet, hvis de bliver tvunget af Præsteretten til at forlade deres gerning. Det hjælper så bare ikke så meget, hvis de så meget, hvis de virker i en kirke, som ikke er underlagt Kirkeministeriet…

 5. Aha… Så blev man så meget klogere 🙂

 6. I følge Wikipedia er præstekjolen og den hvide pibekrave en almindelig borgerdragt fra 1600-tallet.

  Påklædning behøver jo ikke ha’ en funktion. Hvilken funktion har et slips eller en butterfly for eksempel? Og hvilken funktion har det at kvinder farver hår?

  – nå, det førte måske for vidt 😉

 7. @Nikolaj: Hvilket fører os tilbage til det, som jeg skrev i min sidste post. Det var ganske almindeligt dengang, at præster, dommere m.v. bag paryk når de udførte deres embede…

 8. Medmindre parykken havde et praktisk formål.

 9. @Anne: Det skal jeg ikke kunne sige – så gammel er jeg heller ikke 😉

 10. Nej og man skal ikke gøre sig klog på historie hvis man ikke er ret gammel
  😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s