Hvem må sige noget?

Det er åbenbart blevet fast bestanddel, at hver gang en præst siger Regeringen og dens (trofaste) støtteparti midt imod, havner det på forsiden af stort set samtlige aviser (lige med untagelse af EB og BT, som hellere vil skrive om, hvad Janus Friis og hans kæreste har bedrevet ombord på et fly og en historie om en 200 kg. tung dreng, som fik en maveoperation).

Som borger i et demokrati, kan det bekymre mig meget, at retten til at tale den til enhver tid sidende regering midt imod åbenbart ikke gælder for alle grupper af personer i samfundet trods af, at vi har en sidende Regering, som hylder frihedsprincippet og demokratiet.

Igen er det en præst, som har taget forsiden i skikkelse af Orla Villekjær og denne gang på forsiden af Berlingske Tidende og live i DR Kirken på DR1 i dag kunne man så høre den prædiken, som var blevet genstand for en omgang hysterisk politisering fra højrefløjen i dansk politik (fra bla. Orla Villekjærs chef i form af Kirkeministeren Bertel Haarder og med stor selvfølgelighed DF) og dele af venstrefløjen i form af Socialdemokraterne.

Personligt ser jeg gerne, at man som bevist samfundsborger her til lands deltager i ganske almindelige demokratiske ting, der ikke nødvendigvis hylder det sidende regime, men også sætter spørgsmålstegn ved det, det foretager sig. Da Jesus gik på jorden for 2000 år siden, talte han også systemet midt imod. Dengang resulterede det i en korsfæstelse, død og begavelse og en efterfølgende opstandelse. I dag oplever præsterne på sin vis noget af det samme, når de offentligt bliver kosfæstet af de politikere som hylder demokrati og friheden til at tale og skrive hvad man langt hen af vejen mener.

Hvis vi vitterlig mener noget med demokratiet, må vi finde os i, at selv præsterne siger deres uforbeholdne mening fra prædikestolen om søndagen i stedet for at bøje sig i støvet over for magthaverne. Ellers lukker vi bare Folkekirken som vi kender den og laver vores egne menigheder.

Reklamer

3 responses to “Hvem må sige noget?

  1. Det er ikke fordi præster ikke må ytre sig. Det må de gerne som privatpersoner. De skal bare ikke bruge prædikestolen til det. Hvis jeg går i kirke, kommer jeg bestemt ikke for at blive politisk belært, men for at høre GUDS ORD, overvære et bryllup, en barnedåb el. en begravelse – det er der “filmen knækker” og har intet at gøre med at vi ikke skal have demokrati!

  2. @Deborah: Nu var Jesus også politisk over for visse grupper af det jødiske samfund for 2000 år siden og jeg vil til enhver tid hævde, at præsterne har en pligt til at kritisere magthaverne, hvis der er belæg for det.

  3. @Deborah: Hvis du læser Orla Villejærs prædiken hvilke dele af den opfatter du som en politisk belæring?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s