De røde fagforeninger vil forskelsbehandle

Der var engang, hvor fagforeningerne kæmpede for lige rettigheder for deres medlemmer på arbejdspladserne herhjemme, så kom muligheden for at skifte fagforeningen uden nogen form for konsekvens, dernæst EU-dommen som gik mod eksklusivretten og nu vil de samme fagforeninger indføre forskelsbehandling ud fra den betragtning, at deres medlemmer skal have det bedre end andre fagforeningers medlemmer eller dem, som har valgt at stå uorganiseret. De vil have eneretten til videreuddannelse.

Det er sikkert fint, at de røde fagforeninger vil indføre noget, som kun kommer deres medlemmer til gode på arbejdspladsen, men vi lever trods alt i 2007 i Danmark og ikke i 1900-tallets Italien, hvor marfiametoder stod på dagsordenen. Det er både ulovligt og direkte i strid med al god fornuft at forskelsbehandle to mennesker, som udfører det samme stykke arbejde til den samme løn. Direkte forskelsbehandling er ulovligt.

Publiceret i MetroXpress d. 20/2-2007

Reklamer

15 responses to “De røde fagforeninger vil forskelsbehandle

 1. lyder rationelt og særdeles lovligt. Hvis man betaler for ordentlige sagfører for man også en bedre behanding. Sådan virker det jo.

 2. @Allan: Nu er der jo forskel på at købe sig til en advokat og melde sig ind i en fagforening, som det efter loven er frivilligt om man vil være medlem af. Men, LO-fagforeningerne vil prøve at tvinge dem, som enten har valgt Krifa, Asa eller andre fagforeninger til at komme tilbage til de røde fagforeninger, så de igen kan få ekslusivretten på trods af EU-dommen.

 3. tvinge? Næh de vil vel bare bevise at de er de bedste fagforeninger, der kan skaffe de bedste goder…det er vel blot et frit marked der virker?

 4. @Allan: Jeg vil nu kalde det tvang, fordi LO’s fagforeninger ser sig truede efter dommen sidste år, hvor de midstede retten til ekslusivaftaler. Og derfor ser de sig tvunget til at gå en anden ved for at opnå det samme. De risikerer bare, at der bliver grebet ind fra politisk side, hvis de opnår det.

 5. hmm..jeg ser ikke tvangen..det svarer jo til at sige at hvis man producerer den bedste type bil, så tvinger det folk til at købe den.

  De gule fagforeninger kan jo blot selv begynde med samme taktik, hvis de føler sig truet

 6. @Allan: Jeg tror ikke de fri fagforeninger i denne situation føler sig særlig truet – aben ligger vist hos LO og deres underliggende fagforeninger…

 7. din logik holder ikke helt. Det er klart at i en fri konkurrence mellem fagforeninger, bliver man nødt til at droppe princippet om at alle er lige – især hvis nogle fagforeninger nægter at strejke fx.

  Efter min mening burde LO gå hele skridtet ud og sørge for at deres lønfordele osv kun gælder for deres medlemmer. Så kan folk se hvilken reel værdi LO skaber for dem, og hvorledes de gule fagforeninger ikke kan og vil forsvare lønmodtagerne.

  Den danske model er afhængig af en stærk fagforening med strejketruslen skarpslebent. De gule fagforeninger kan sagtens være et billigt alternativt hvis de blot nasser på LO. Men hvis de skal i reel konkurrence kommer de i problemer.

 8. @Allan: Problemet er, at de gamle LO-fagforeninger ikke vil den fri konkurrence, da de udelukkende ser de frie fagforeninger som en trussel.
  Jeg er sikker på, at de frie fagforeninger ikke har tænkt sig at “nasse” på LO.

 9. syntes lidt du blander to ting sammen. Anyway, faktum er at de gule fagforeniger nasser i dag.

 10. Jeg syns ærlig talt det er meget fair at LO fagforeningerne siger stop og ikke længere gider forhandle fordele for andre fagforeningers medlemmer.

  Iøvrigt en meget god artikel om problemet: http://www.dk-arbejdsmarked.dk/seneste_nyt.html?id=22368

 11. @Allan: Hvad mener du med at blande to ting sammen, når de er viklet ind i hinanden? Desuden bryder LO med de principper, som de selv har været med til at få indført på det danske arbejdsmarked. Resten kommer fra politisk hold.

  @Henrik: Nu er der bare lige det, at LO i henhold til gældende lov ikke må diskreminere på arbedspladserne, da det er bund ulovligt. Desuden vil det udstille LO’s medlemmer som en flok hyklere, hvis det skete, da de selv har presset på for at arbejdsgiverne ikke diskreminerede deres ansatte. Så jeg giver ikke to potter pis for den slags…

 12. Problemet, som jeg ser det, er at “den danske model” nærmest forudsætter eksklusivaftaler for at give mening. I dag hvor vi har et pluralistisk fagforeningsmarked, giver det ingen mening at det er LO (som i dag kun repræsenterer en del af lønmodtagerne) der skal forhandle overenskomst på alle lønmodtageres vegne. Det er på sin vis rigtigt nok at de gule fagforeninger nasser, men har de anden mulighed? Det ville de, så vidt jeg kan se, kun have hvis arbejdsgiverne forhandlede en særskilt overenskomst med hver enkelt lønmodtagerorganisation. Hvis det skete, og hvis eksempelvis Krifa så fik forhandlet en bedre overenskomst hjem end LO, gad jeg godt se LO sige at sådan er konkurrencens vilkår, og det er da bare helt fint!
  Hvilken løsning jeg foreslår: Spørg mig ikke!

 13. @Nikolaj: Skulle de gule fagforeninger nasse, skyldes det vist udelukkende de gamle røde, som kun vil hytte deres eget skind og ikke give plads til andre, som måske kan gøre det lige så godt og så til en billigere penge. Som sagerne står lige nu, er det den størst representerede fagforening på en gældende arbejdsplads, der har retten til at hive overenskomsten hjem på alle de ansattes vejene uanset om man er medlem eller ej. De giver ikke spillerum til de andre.

 14. Nå, det er sådan reglerne er! Så blev jeg så klog!

 15. @Nikolaj: Nemlig. Jeg ved ikke, om du har fulgt læserbrevsdebatten i MetroXpress de sidste dage efter jeg fik mit læserbrev publiceret. Det har pt. medført 3 læserbreve fra tre andre læsere, som dog har en anden menning end mig. Dog er det fatalt at læse, at ingen af dem åbenbart kender noget som helst til forhandlingsretten, som de store fagforeninger benytter sig af for at holde alle andre fra fadet…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s